cd

Kwaliteit als enige ambitie

Het is onze missie om het leven van de cliënt iedere dag een beetje beter, leuker en mooier te maken. Hierbij staat gastvrij, kundig & authentiek zorg verlenen altijd centraal. Zo dragen we met jou en zorgpartners in heel Nederland bij aan de zorg. Samen 100%. 

Medical Groep is gespecialiseerd in de menslievende zorg voor hulpbehoevenden op het gebied van verpleging en verzorging. Wij springen in op de vraag naar flexibele zorgprofessionals en bieden expertise en continuïteit, zowel in de intramurale als extramurale zorgverlening. 

Naast het leveren van expertise en capaciteit vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een betere zorg in de toekomst. Door nieuwe arbeidskrachten op te leiden en ons netwerk beschikbaar te stellen aan zorgpartners zorgen we samen voor betere zorg, nu maar ook in de toekomst. 

Week tegen Eenzaamheid

28-09-2022

Het is vanaf vandaag de Week tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid komt bij alle doelgroepen en leeftijden in de zorg voor. Daarom delen we deze week een tip én verhaal over wat je als hulpverlener kan doen als je merkt dat een cliënt zich eenzaam voelt. Onze opleidingsmanager Desiré poll werkt al jarenlang in de zorg en heeft veel eenzaamheid gezien. Gelukkig heeft zij cliënten kunnen helpen met de eerste stap naar verbinding. Desiré’s tip tegen eenzaamheid:

Wees als hulpverlener de verbinder en breng eenzame cliënten samen

Wanneer ik het appartement binnen loop, is het donker. De cliënt zit in een doorgezakte stoel en hij kijkt met lege ogen naar zijn televisie. Ik roep zijn naam een aantal keer totdat hij terugkeert in het heden. ‘’U was in gedachten ver weg’’ zeg ik de man. Hij kijkt mij aan en het duurt even voordat hij antwoord geeft. ‘’Zuster,’’ zegt de man, ‘’wat doe ik hier nog? Iedereen om mij heen gaat dood. Mijn kinderen zie ik amper, want die hebben het te druk. Mijn kleinkinderen hebben ook geen tijd voor hun oude opa.’’ De man kijkt mij verdrietig aan. Ik ga naast de man zitten en zeg hem dat het mij verdriet doet hem zo te zien. Hij haalt zijn schouders op. “Wij zijn altijd zo goed voor onze kinderen geweest en nu ik een oude man ben, laten zij zich niet meer zien.’’ Ik vraag de man wat ik voor hem kan doen. ‘’Ach zuster, een kopje koffie zetten en een praatje maken vind ik al fijn.’’ Ik maak voor de man een kopje koffie en we praten wat over de dagelijkse dingen.

Wanneer ik wegga, bedankt de man mij. Ik zeg hem dat ik het fijn vond om een praatje met hem te maken. Die avond tijdens mijn dienst blijven de woorden van de man door mijn hoofd spoken. Het is zo triest dat hij zijn kinderen mist en dat hij zich verlaten voelt door hen.

Een paar dagen later wanneer ik weer in hetzelfde huis werk, kom ik een vergelijkbare situatie tegen bij een andere man die er woont. Ineens schiet mij een plannetje te binnen en tijdens mijn pauze vraag ik beide heren om een kopje koffie te komen drinken in het restaurant van het huis. In eerste instantie zijn de mannen wat behouden in hun gesprek, maar wanneer ik het onderwerp van de plaatselijke voetbalclub aansnijd, ontstaat er een geanimeerd gesprek tussen beide mannen. Na mijn pauze kan ik ze met een gerust hart samen achterlaten.

Aan het eind van mijn werkdag loop ik nog even binnen bij de man waar ik het gesprek mee had. Hij laat mij weten dat hij het gezellig vond en de man heeft uitgenodigd om bij hem een keer voetbal te komen kijken. Ik zeg de man dat ik dit fijn vind. 

Een paar weken gaan voorbij. Wanneer ik weer naar het huis ga om een dienst te werken, krijg ik te horen dat de mannen elkaar regelmatig opzoeken om een voetbal wedstrijd te kijken en zelfs samen iedere week een uurtje biljarten. Dit geeft mij een goed gevoel. Het is fijn om dit voor deze mannen te hebben kunnen doen. Een stuk minder eenzaam in de nadagen van hun leven. Missie geslaagd.

Een mooie tip om in het achterhoofd te houden. Wie weet kun jij twee cliënten wel samenbrengen en eenzaamheid stukje bij beetje tegengaan.

Nooit te oud om een stap te nemen in je ontwikkeling
Ellens ervaring met de BBL-opleiding Lerend Medewerker Verpleegkundige
Remco’s reis door de BBL-opleiding naar Helpende Plus