Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is alle zorg die erop gericht is iemand  met een levensbedreigende ziekte (en zijn naasten) een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. Je kunt dan denken aan ziekten als kanker, als die uitbehandeld is. Maar ook dementie, hartfalen of COPD zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen.

Het kan langdurige zorg zijn, soms jarenlang, en is geen synoniem voor terminale zorg. Het is gericht op ‘palliatie’, dat wil zeggen verzachting of verlichting. Palliatieve zorg is meestal van toepassing als er geen perspectief op genezing meer is.

Binnen de stervensbegeleiding is er veel aandacht voor palliatieve zorg. De zorg omvat de lichamelijke verzorging, waarbij het accent ligt op comfort. Echte medische behandeling wordt stopgezet. Een van de vormen van lichamelijke palliatieve zorg is palliatieve sedatie. Andere aspecten die onder palliatieve zorg vallen, zijn psychologische zorg, omgevingszorg of sociale aspecten en existentiële zorg, voor levensvragen waar de patiënt in die laatste levensjaren mee worstelt.

Bij palliatieve zorg denken we vaak aan terminale zorg. Palliatieve zorg richt zich op een goede kwaliteit van leven en kan jaren duren. Terminale zorg richt zich op een goede kwaliteit van sterven.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!