Multimorbiditeit

Multimorbiditeit houdt in dat er twee of meer chronische ziekten tegelijk voorkomen bij dezelfde persoon. Dat komt met name voor bij ouderen. Multimorbiditeit komt vaak voor. Ruim vijftig procent van de Nederlandse 75+’ers met een chronische ziekte heeft een of meerdere chronische ziekten. Voorbeelden daarvan zijn diabetes, hart- en vaatziekten, artrose, de ziekte van Parkinson of dementie.

Multimorbiditeit kan komen door toeval, doordat ziekten dezelfde risicofactoren hebben, of doordat de ene ziekte de kans op een andere ziekte vergroot (bijvoorbeeld diabetes mellitus en gezichtsstoornissen). Het percentage mensen met multimorbiditeit is gestegen. Vergrijzing is daar niet de enige oorzaak voor, want de toename is in verschillende leeftijdsklassen te zien. Andere mogelijke oorzaken zijn de toenemende aandacht in de maatschappij voor chronische ziekten, programma’s in de huisartsenpraktijk om chronische ziekten vroeg op te sporen en beter te begeleiden en een effectievere behandeling, waardoor patiënten met de ziekte langer blijven leven.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!