Diëtist

Een diëtist behoort tot de paramedische beroepen en is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. Voor een persoonlijk voedingsadvies en vragen over een gezond gewicht en afvallen kan een patiënt daar terecht. Met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies kan de diëtist de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist kennis van gedrag rondom voeding en kan de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Voorbeelden van klachten waarmee patiënten zich melden, zijn diabetes type 1 en 2, coeliakie, ondervoeding, allergieën en welvaartsziekten zoals obesitas.

Diëtisten werken bijvoorbeeld in ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. Er zijn ook diëtisten met een eigen praktijk. De titel ‘diëtist’ is wettelijk beschermd. Alleen zorgprofessionals met een diploma ‘diëtist’ van een erkende beroepsopleiding mogen deze titel voeren en zich inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit is een vrijwillig register voor een groot aantal paramedische beroepsgroepen.

Sinds kort is de diëtist direct toegankelijk. Er is geen verwijzing meer nodig van de huisarts of een andere medicus. Niet alle zorgverzekeraars accepteren deze directe toegankelijkheid.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!