Comorbiditeit

Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patiënt. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon. Een voorbeeld van comorbiditeit is dat autisme vaak samengaat met ADHD, depressie of angststoornissen. Reuma en onder andere de ziekte van Chrohn gaan vaak samen.

Een veel voorkomende vorm van comorbiditeit is dat een depressie samengaat met een angststoornis. Iemand is somber en angstig tegelijk. Ook is het mogelijk dat er overlap is in de symptomen. Iemand met een depressie piekert veel, terwijl piekeren ook bij angststoornissen hoort.

Comorbiditeit is in een aantal gevallen te verklaren omdat de oorzaken van de ziekten op elkaar lijken. Zo zijn reuma en de ziekte van Chrohn allebei ontstekingsziektes. Soms is comorbiditeit een logisch gevolg van een ziekte. Een gebroken been zorgt voor spierafbraak, omdat een aantal  weken niet met het been wordt bewogen.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!