Chronische ziekte

Een chronische ziekte is een ziekte die lange tijd blijft voortduren en waarvan de ziektelast wisselend kan zijn. Een chronische ziekte duurt minstens drie maanden, komt regelmatig terug en is niet (volledig) te genezen. Chronische ziekten kunnen lichamelijk en psychisch zijn. Voorbeelden van chronische ziekten zijn artrose, reuma, suikerziekte, astma, kanker en dementie. Op psychisch gebied zijn shizofrenie, anorexia en borderline voorbeelden van chronische aandoeningen.

Chronische aandoeningen kunnen over het algemeen niet door vaccins worden verminderd of worden genezen door medicijnen. Ze verdwijnen of het algemeen ook niet vanzelf. Patiënten die met een chronische ziekte of aandoening kampen, hebben vaak voor langere duur zorg nodig. De meeste zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Naast medische zorg is er vaak extra hulp nodig, bijvoorbeeld hulp in de huishouding, het gezin, de eigen verzorging of verpleging of aanpassingen in het  huis. Buitenshuis kan het gaan om vervoerskosten of aanpassingen op de werkplek. Er zijn regelingen die deze bijkomende kosten gedeeltelijk of volledig vergoeden.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!