Alfahulp

Een alfahulp is iemand die in Nederland ingezet wordt voor het verlenen van huishoudelijke hulp. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld langdurig zieken of ouderen die niet alles zelf meer kunnen, in een verzorgings- of verpleeghuis moeten gaan wonen. Alfahulpen zijn niet in loondienst bij een thuiszorginstelling, maar ze werken voor de patiënt of cliënt zelf. Het dienstverband valt onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’.

De werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit schoonmaakwerk, ramen lappen en poetsen. De werkzaamheden die gedaan moeten worden, hangen af van wat de cliënt zelf nog kan en wat de behoefte is. De oudere of zieke mensen bij wie de Alfahulp wordt ingezet, hebben soms nog met weinig mensen contact. Daarom is het voor een Alfahulp belangrijk om aandacht te besteden aan hoe het met de cliënt gaat.

Omdat de cliënt geen premies hoeft af te dragen, zijn alfahulpen niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Een alfahulp betaalt zelf een inkomensafhankelijke bijdrage over zijn of haar inkomsten en net als iedereen belasting. Na de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari 2017 dreigden veel thuiszorgmedewerkers hun baan te verliezen, om vervolgens weer als alfahulp aan het werk te moeten voor dezelfde cliënt, tegen een veel lager tarief.

Kom jij ons helpen?

Mensen helpen, werken aan een glimlach en samenwerken in de verpleging en verzorging. Wij zijn trots op ons team van zorgprofessionals!

Lijkt het je ook leuk deel te zijn van de Medical familie? Bekijk onze vacatures en ga met ons in gesprek!